Promotor:
Parquexpo, GERIL Investimentos imobiliarios, Lda. y SOMAGE PMG
Tipus d'encàrrec:
Concurs mixte públic-privat.
Arquitectes associats:
Joao Paciencia i Ramon Collado.
Descripció:

EMPREENDIMIENTO PRÍNCIPE PERFEITO

Veure més imatges

El terreny té una forma semicircular, en amfiteatre, en el qual sembla gairebé evident la realització d'un”cressent”, com ho indica la maqueta de volums, exposada en els locals de la EXPO. Però d'altra banda també sembla evident, urbanísticament, la realització d'una torre en l'eix de la gran avinguda , com fons de la perspectiva. D'altra banda també sembla oportú la realització d'una torre, per a albergar un hotel de cinc estrelles, d'aquesta manera les habitacions tindran vistes panoràmiques, o al riu Tall o a la ciutat de Lisboa, no tindria el mateix interès l'hotel, si les vistes fossin només cap als voltants d'un primer pla. A més de ser un projecte singular, la nostra proposta pretén ser un projecte modern (contemporani), transparent, però guardant la intimitat en el seu interior, realitzat amb tecnologia d'avantguarda, respectant el medi ambient: estalvi d'energia (veure descripció façanes doble pell). Amb un disseny arquitectònic, des del seu conjunt fins al mínim detall. En l'hotel amb el disseny d'un mobiliari adaptat, personalitzat, per a obtenir el millor confort, tant en els espais comuns com en els privats de les habitacions. Un conjunt de qualitat, amb espais i ambients diferenciats: recepció, estar, restaurants, bars, etc. Amb espais flexibles, funcionals, diàfans i en conseqüència adaptables amb tabiquería mòbil, per a trobades, convencions, seminaris, reunions, etc. Espais flexibles i modulables a voluntat , en particular en les oficines. Projecte urbà, amb fàcil accés des de la plaça Príncep Perfeito, amb un carrer per als vianants semi-circular coberta en el nivell 2, carrer de les oficines, a dreta i esquerra de l'hotel, desemboquen en “el *Atrium”, plaça central del projecte, espai protegit de vuit (8) nivells d'altura, espai “gòtic” format per la separació escalonada de les barres d'habitacions de l'hotel, en els nivells del qual inferiors es troben: restaurants, bars, club-fitness, amfiteatre, botigues, etc., Des de l'exterior accés amb vehicle, amb una entrada de pàrquing independent per a l'hotel i altra per al pàrquing públic. Els serveis de seguretat incendis i altres, accedeixen a l'hotel i als dos edificis davanters d'oficines, des de la plaça Príncep Perfeito i als dos edificis d'oficines de l'altre costat del carrer per als vianants, des del camí de servei perimetral del darrere. Els minusvàlids accedeixen des dels tres edificis davanters a qualsevol edifici i també poden accedir al camí perimetral posterior. El projecte està obert cap al Jardim Urbà do Cabeço dónes Rolas, al “Atrium”, peça central, al voltant del com està organitzat l'hotel, penetra el jardí pel sud amb una cascada d'aigua fins al peu dels ascensors, amb palmeres, creant un ambient al costat del riu que fa pensar en terres pròximes, però també llunyanes, un homenatge a gents que van navegar obrint noves rutes. El jardí s'estén a l'exterior i al seu al voltant, en terrasses enjardinades, amb zones d'estar, etc., privilegiant les vistes, la tranquil·litat, és a dir, el confort. Els corredors d'accés a les habitacions, des dels ascensors, amb vista al Atrium, són com balconades en cada nivell. Aquests passadissos situats en la part central, en els nivells superiors i de manera longitudinal de l'edifici, s'obren també a l'exterior en els seus dos extrems, en les façanes nord i sud, és a dir, des de qualsevol espai comú existeix una transparència feia l'exterior. La superfície construïda de les oficines, des de la planta baixa és de l'ordre de 23.000.- m2 i la de l'hotel de 17.000.- m2 = 40.000.- m2: La planta tipus de l'hotel té quinze (15) habitacions, més una suite. En la part posterior (sud), es poden afegir fins a quatre trames de quatre metres (4 m) fins al límit del terreny, és a dir, vuit (8) habitacions més per planta, és clar adaptant la posició del nucli d'escala – ascensors per a continuar respectant les distàncies màximes d'evacuació, en cas d'incendi. Els edificis d'oficines, en total quatre, estan concebuts amb un criteri de màxima flexibilitat, és a dir, a més de ser quatre i en la superestructura amb un funcionament de manera independent, poden estar comunicats amb passarel·les que creuin el carrer per als vianants; cada nivell de cada edifici pot ser dividit fins a en quatre parts independents, des del nucli central de les escales-ascensors. En els nuclis centrals, a més d'albergar els ascensors i escales, es poden localitzar els locals tècnics, condícies, sales de reunió, arxius, etc. deixant lliure la resta de la superfície de cada planta, per a organitzar-lo com “un open espace”, o bé amb les divisions modulars desmuntables, que es desitgin i en l'emplaçament que es desitgi, seguint una modulació o trama internacional de 1,35 ml, modulació corresponent també a les façanes. La flexibilitat i adaptabilitat, està completada per la realització de les xarxes d'instal·lacions en sòl tècnic, permetent connectar el mobiliari de despatx, en qualsevol punt desitjat. A l'organitzar la superfície d'oficines en quatre edificis, a més de l'interès de la creació de l'espai urbà i de la flexibilitat de la seva compartimentació o divisió, permet també una construcció per fases si així es desitja o bé si ho imposa la comercialització. El carrer cobert, pot ser amb panells de vidre, integrant en aproximadament 50% de la seva superfície cèl·lules fotovoltaiques (imatge de modernitat), que a més de servir de protecció dels vianants, tant a l'hivern com a l'estiu, poden captar l'energia de la llum, transformant-la en llum elèctrica per a il·luminació nocturna. Aconseguint, juntament amb les façanes, una economia d'energia (veure ajudes de finançament oficials, fins i tot europees). Les façanes de doble pell de vidre, en tot l'ample i altura de cada habitació de l'hotel i del conjunt de les façanes de les oficines, a més de les qualitats d'aïllament tèrmic i acústic, permeten tenir una transparència cap a l'exterior des de qualsevol posició: dempeus,assegut o tombat i en conseqüència un millor confort visual. Les parts de vidre rectangulars, estan emmarcades amb marbre blanc, en els volums escalonats inferiors de l'hotel i al seu torn emmarquen el mur cortina de vidre, ventanal a escala urbana en les façanes aquest i oest. L'entrada principal de l'hotel, la forma del qual pot recordar la proa d'un vaixell, està emmarcada amb un mur vertical ciclópeo blanc a la dreta i amb un mur vertical d'estuc vermell robí a l'esquerra. Les façanes dels edificis de les oficines estan rematades amb una reculada, formant un àtic plantat de dos nivells, deixant en l'exterior una columnata entre dos frisos d'alumini lacat en color blanc. En fi, és un projecte amb l'ambició de realitzar-lo amb tot l'esforç necessari, per a aconseguir el major confort intern i també amb la seva relació a l'exterior.